Friday 2 March 2007

Sardin Puff satapan di rumah K.Niza (Polen)

Angel 2 Semua dok tanya sapalah K.Niza nie. Kakak nie best friend K.Long akak.K.Niza nie pernah gak dok U.K. ikut husband dia.So tau la dia serba serbi pasal U.K. Untuk K.Niza, Mekasih bagi tudung dah bawak gi Scotland lagi. Cuba la resepi puff nie, boleh buat menu open house raya nanti... P/s:-Gambar ehsan orang lain...Nak snap gambar sendiri...tak sempat sejuk dah beratur askar tunjuk pinggan.....
Sardin Puff -Sumber Cranko

Bahan-bahan
1 tin sardin- buang sos sedikit
1 bawang besar - hiris halus
1 batang lada merah - potong kecil
2 sudu makan mayonese
- gaulkan bahan2 ni buat inti.

1 biji telur - pukul sedikit untuk sapuan
kepingan roti prata


Cara-cara:
  1. Defrost roti prata tadi hingga lembut sedikit agar mudah tuk dulung atau lipat.
  2. Letakkan 2 sudu inti sardin tadi dan lekapkan keliling roti prata tadi.... (jadikan semi circle)
  3. Sapukan telur yg di pukul tadi di atas dan bakar dlm ketuhar 180 deg cel selama 30 minits ( or sehingga mendapat kekuningan yg di sukai)

Atau boleh cuba puff nie........



untuk sausage puff :

  1. Gulung sausage dengan roti prata dan di kelar2 sedikit.
  2. Sapukan telur yg telah di pukul tadi di atas puffdan bakar dlm ketuhar180 deg celcius, 35 minits.

Tapi.......bawah nie banyak lagi resepi yang boleh di ganti-ganti menjadi inti puff tak lah boring asyik makan puff yang sama...Selamat mencuba.

INTI SARDIN :-

1 tin sardin,

1 biji bawang besar, didadu

7 biji cili padi thai, dihiris

2 sudu besar mayonnaise

garam dan serbuk perasa (jika suka)

  1. Tumis cili padi dan bawang dengan sedikit minyak hingga naik bau.
  2. Masukkan sardin dan bahan perasa. Gaul sehingga ia kering dan campurkan mayonnaise. Gaul rata dan siap untuk digunakan.

INTI APPLE PIE

3 biji epal hijau, buang kulit dan potong dadu

4 sudu besar gula perang (brown sugar)

secubit serbuk kayu maniskismis (jika suka)

walnut yang telah dipanggang (jika suka)

  1. Gaulkan epal, gula perang dan serbuk kayu manis kemudian masak atas periuk. Masak dalam 5 minit menggunakan api sederhana sudah memadai. Kalau lama sangat nanti filling terlalu lembik. Angkat dan sedia untuk digunakan.

INTI KENTANG

300 gram kentang, dicuci bersih, rebus hingga empuk, kupas kulit dan lecek

2 biji telur

50 gram daun sup, dihiris halus

2 biji bawang besar, didadu

1/2 sudu teh serbuk lada sulahgaram secukup rasa

  1. Gaul rata, kentang yang telah dilecek, telur, hirisan daun sup, bawang dadu, serbuk lada putih dan garam. Sedia untuk digunakan.

NOTA: Inti kentang juga boleh dicampurkan dengan tuna dalam tin, mayonnaise dan juga kepingan cheese cheddar.

INTI DAGING REMPAH

1 biji kentang besar, dikupas dan didadu

1 sudu besar mentega

1 biji bawang besar, dicincang halus

1 cawan sayur campuran

200 gram daging cincang/ isi ayam (didadu)

3 sudu besar rempah kari daging

garam dan lada hitam secukup rasa

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang dan goreng sehingga naik bau dan masukkan rempah kari daging.
  2. Masukkan daging cincang dan gaul rata sehingga masak.
  3. Masukkan kentang yang telah didadu bersama garam dan lada hitam secukup rasa.
  4. Masak sehingga kentang empuk dan akhir sekali masukkan sayur campur (mixed vegetables). Gaul hingga sebati dan sedia untuk digunakan.

INTI TUNA MAYONNAISE

1 tin Hot Tuna Ayam Brand

3 sudu besar mayonnaise

2 keping cheese cheddar (dibahagi enam setiap keping)

  1. Gaul sebati tuna dan mayonnaise dan campurkann dengan cheese cheddar yang telah dipotong kecil. Sedia untuk digunakan.

INTI AYAM

50 gm butter

1 sudu besar tepung gandum

1 biji bawang besar, didadu kecil

2 biji ubi kentang, dipotong dadu

1 cawan mixed vegetables

2/3 ketul dada ayam, dipotong kecil

1 cawan cendawan butang, dihiris

1 cawan susu segarsedikit daun parsley, dicincang halus

garam dan lada hitam secukup rasa

  1. Dalam periuk yg panas masukkan butter dan tepung dengan api kecil. Kacau sampai rata. Masukkan bahan-bahan lain dan masak sehingga ianya pekat. Sedia untuk digunakan.

Inti Pineapple

1 tin pineapple (yg bentuk bulat2 mcm roda)

4 sudu besar gula halus

1 sudu teh serbuk kayu manisAir secukupnya (utk larutkan gula)

  1. Potongkan pineapple tuh kecil-kecil.
  2. Masukkan air dlm kuali/ guna semula syrup pineapple
  3. Masukkan gula kacau atas api perlahan.
  4. Bila dah larut masukkan pineapple yg dah dpotong dan serbuk kayu manis. Gaul2 kan.. biar atas api sampai berbuih2 dan pineapple dah agak2 lembut. Utk lebih sedap lagi..tekan-tekan sikit 1/4 inti pineapple.






4 comments:

maple said...

Kak Nin,
bile kita nak belajar buat puff sendiri and bukan pakai roti prata? Tgh layan youtube ni, tetiba je tgk puff2 ni laporla pulak..hehehe.. tp kite ade date ngan cik abang satgi.. hr ni Friday mkn Fish and Chip kat spital...

acik aznin said...

Alamak nim...ilmu yang tu belum abis menuntut lagi...Kalu dah katam...InyaAllah...

ashila said...

congrates!

ashila said...

hi acik.. miss u beb! at least hilang rindu baca blog hang ni! yang pastinya lapor weh! post la banyak sikit gambor korang kat sana. y dont u buat thread mengenai parenting pulak... hang kan banyak pengalaman... boleh le share.. n tambah tokok pengetahuan aku yang cetek ni ha !!!