Harum manis-sis Rossya (with gambar)
300g gula melaka
350ml air
4 biji telur
200g gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
50g mentega dicairkan
1/4 sudu teh garam
8-9 biji pisang raja/ berangan atau Del Monte
bahan2 diayak bersama:
350g tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh bicarbonate of soda
Cara-caranya;
- Masak gula melaka dengan air hingga larut. Tapis dan sejukkan.
- Pukul telur, esen vanilla dan gula hingga naik.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dengan menggunakan spatula dan kacau rata.
- Kemudian masukkan mentega cair serta sirap gula melaka dan kacau hingga sebati.
- Sapukan acuan-acuan kecil dengan mentega.
- Tuangkan sedikit adunan kedalam acuan.
- Isikan separuh penuh sahja kedalam acuan.
- Lalu letakkan hirisan pisang keatas adunan.
- Kukus kesemua adunan itu selama 15-20minit.
- Sejukkan dahulu sebelum keluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment