Bahan-Bahannya:
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 ulas bawang putih (dititik)
4 sudu besar cili kering (dikisar)
125 gm sos tomato Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air rebusan daging
Minyak untuk menumis
Cara Menyediakannya:
- Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk. Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm.
- Panaskan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya.
- Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air.
- Tambahkan sedikit garam & kicap cair. Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar. Kacau seketika & angkat.
No comments:
Post a Comment