Kalau makan tomyam kat kedai tak pernah miss mintak daging masak merah dengan kailan ikan masin. Kadangkala rindu sangat makan kat kedai, duduk kat meja pesan air tembikai. Sabarlah dulu...

Bahan-Bahannya:
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 ulas bawang putih (dititik)
4 sudu besar cili kering (dikisar)
125 gm sos tomato Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air rebusan daging
Minyak untuk menumis
Cara Menyediakannya:
- Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk. Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm.
- Panaskan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya.
- Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air.
- Tambahkan sedikit garam & kicap cair. Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar. Kacau seketika & angkat.




No comments:
Post a Comment