Friday 9 March 2007

Home made Fishball....

Cooking DinnerMasa ramai-ramai datang umah,ziana tanya macamana nak buat fishball. Masa tu tak berani lagi nak bagi resepi sebab macam tak confident jer dengan cara buat. Bukan kedekut ilmu tapi takut bagi ajaran songsang..dari nak buat fishball terus jadi basketball..sapa lak nak jawab...

HOMEMADE FISH BALL

Bahan-bahan:
400 g isi ikan tenggiri
1 sudu kecil garam (paras rata)
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil tepung ubi
60 ml air sejuk atau secukupnya
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
secubit serbuk perasa jika suka


Cara membuat:

  1. Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat.
  2. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
  3. Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
  4. Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
  5. Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.

1 comment:

maple said...

K.nin, org pernah gak buat tapi fishball rasa cam chicken ball.. tak tau mana silap.. ikan kot..or mmg skill takde....hahaha...