Wednesday 28 March 2007

*Keropok Lekor Perantau

Big BenPernah le try banyak kali...terubat tekak nak makan...



Keropok Lekor-Kak Noormasri /jeni

Bahan-bahannya:-
2 cawan isi ikan
2 1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kanji (tapioca starch)
1 sudu kecil garamais ketul secukupnya (boleh guna air sejuk dlm peti klu tak ada ais ketul)
secubit serbuk perasa jika suka

Cara-caranya:-

  1. Bersihkan ikan. Asingkan tulang dan isinya. Mesinkan isi ikan sehingga hancur.
  2. Masukkan tepung dan mesin sekali lagi sambil menambahkan sedikit demi sedikit ketulan ais/air sejuk sehingga mendpt adunan yg lembut.
    Pastikan adunan tidak terlalu lembik atau keras.
  3. Gentel / uli dengan tangan membentuk saiz memanjang.
    Panaskan air hingga mendidih. Masukkan keropok lekor.
  4. Angkat setelah ia timbul dipermukaan air beberapa ketika.
    Boleh dimakan terus atau digoreng

1 comment:

maple said...

Wah! Makin canggihlah blog K.nin....Good job!