Keropok Lekor-Kak Noormasri /jeni
Bahan-bahannya:-
2 cawan isi ikan
2 1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kanji (tapioca starch)
1 sudu kecil garamais ketul secukupnya (boleh guna air sejuk dlm peti klu tak ada ais ketul)
secubit serbuk perasa jika suka
Cara-caranya:-
- Bersihkan ikan. Asingkan tulang dan isinya. Mesinkan isi ikan sehingga hancur.
- Masukkan tepung dan mesin sekali lagi sambil menambahkan sedikit demi sedikit ketulan ais/air sejuk sehingga mendpt adunan yg lembut.
Pastikan adunan tidak terlalu lembik atau keras. - Gentel / uli dengan tangan membentuk saiz memanjang.
Panaskan air hingga mendidih. Masukkan keropok lekor. - Angkat setelah ia timbul dipermukaan air beberapa ketika.
Boleh dimakan terus atau digoreng
1 comment:
Wah! Makin canggihlah blog K.nin....Good job!
Post a Comment