
Kek Gula Hangus.-Sumber Rozita Che Rose.
Bahan untuk gula hangus
2 cawan gula
1 cawan air
1 cawan mentega/majerin
Bahan untuk kek
6 biji telur ayam
1/2 cawan susu cair
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil esen vanila
1.Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air (hati-hati).Lepas tu masukkan mentega kacau sehingga mentega/majerin cair. Ketepikan.
2.Pukul telur sampai kembang & putih.Masukkan susu cair kacau rata.Masukkan tepung & soda bikarbonat yg telah ayak sikit demi sikit.Tuangkan esen vanilla.Dah tu, masukkan gula hangus tadi.
3.Masukkan dalam acuan yang dah disapu minyak. Adunan ini memang cair.
Dibakar selama 50-60 mnt suhu oven 160 degree.Bergantung pada oven.
1 comment:
thank you for the class kak nin.. kalau tak mesti menggelabah tengok gule tuh mengeras pas letak air.. he5..
Post a Comment