Wednesday, 28 February 2007

Murtabak Krim Kreaker utk Pn.Zuraina (k.Nana)

Chef 2Dalam tpon payah nak cakap cara nak buat. Nak tunjuk demo...belum le plan lagi..Nah, original resepi dari tuan dia. Sedap...tak susah pun nak buat. Kalau makan panas-panas dan cicah lak dengan kari...Fuhh!!! teringat pasar malam....

Murtabak Krim Kreaker

Bahan-Bahan
600 gram Daging cincang

600 gram Bawang besar - dipotong dadu
1 biji Kelapa - diambil 15 oz santan
1 tin Susu cair
36 keping Biskut krim kraker
50 sen Daun sup/bawang - dihiris
6 biji Telur
50 sen Rempah kari daging
4 ulas Bawang merah - digiling
4 ulas Bawang putih - digiling
5 sm Halia
3 sudu makan Minyak masak
5 batang Lada merah - dipotong bulat
5 batang Lada hijau - dipotong bulat
Sedikit Air
Garam secukup rasa

Cara Cara
1. Tumis rempah dan bahan-bahan giling sehingga wangi, masukkan daging, garam dan akhir sekali masukkan bawang yang dipotong dadu.

2. Masak sehingga kering, sejukkan.
3. Susu dan santan dididihkan bersama sedikit garam, alihkan daripada api, dan masukkan biskut.
4. Susun 9 keping biskut ke dalam acuan , taburkan daging, daun sup dan daun bawang serta lada.
5. Tuang telur yang telah dibancuh.
6. Buat berulang-ulang, 4 lapis biskut dan 3 lapis daging,dan diakhiri dengan telur.
7. Bakar sehingga masak lebih kurang 1 ½ jam dengan suhu 180’C .
8. Acuan yang berukuran 8x8, hendaklah dialas dan disapu mentega terlebih dahulu.






No comments: