Monday 30 April 2007

* Buat roti kali ini...

Glitter AppleDah lama k.Ida mintak resepi roti..beezee la konon...sampai tak dapat-dapat nak tepek kat sini...O.k. meh try antara resepi yang selalu dibuat....



SOFT BUTTER BUNS CHANNELSumber: Channel

Bahan-bahannya
250 gram tepung high protein/ tepung roti
50 gram tepung superfine
50 gram gula kaster
1 sudu teh garam
2 ½ sudu besar tepung susu
1 ½ sudu teh yis
1 biji telur (kecil)
30 gram mentega, dilembutkan pada suhu bilik
140 ml air

Untuk Glazing
1 biji telur, dipukul sedikit
Mentega cair, untuk sapu atas roti

Cara-caranya
  1. Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan uli sehingga menjadi doh.
  2. Masukkan mentega dan uli sehingga doh menjadi licin dan lembut. Perap doh selama 2 jam.
  3. Selepas doh diperap, uli roti sekali lagi dan bahagikan doh mengikut besar yang anda suka. Biarkan ia seketika selama 10 minit. Kemudian bentukkan roti dan boleh anda isikan inti mengikut selera masing-masing.
  4. Atur roti yang telah disediakan kedalam loyang empat persegi yang telah dilenser dengan mentega dan disalut dengan sedikit tepung. Perap sehingga roti naik dua kali ganda.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 200 degree C. Sapukan roti dengan telur dan bakar selama 15 minit atau sehingga kekuningan. Bila roti telah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan mentega cair.
  6. Sejukkan roti selama 5 minit sebelum disejukkan diatas redai.

No comments: